Фосили от загадъчна змия със задни крайници бяха открити в Патагония, съобщи в. "Мирър". Учени от университета Маймонидес в Буенос Айрес се натъкнали на череп на змия, за която смятат, че е живяла през кредата, преди около 100 милиона години.

Освен задни крайници, тя имала и ябълчна кост - характерна особеност, която е изчезнала у днешните змии.

"Находката подкрепя виждането, че предците на днешните змии са имали големи тела и усти", заяви ръководителят на изследването Фернандо Гарберолио.

Резултатите от изследването разкриват също, че ранните змии са съхранили задните си крайници за дълъг период преди появата на днешните им посестрими.

Специалистите са използвали микрокомпютърна томография, за да изследват черепа. Новият вид змии бе кръстен на библейската змия с крака Нахаш и получи названието Najash rionegrina.

Учените се надяват, че находката ще допринесе да се направи реконструкция на ранните етапи от еволюцията на змиите. "Изследването революционизира познанията ни за ябълчната кост у змиите и различните от тях влечуги", отбеляза експертът по биология Майкъл Колдуел от университета на Алберта в Канада.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс адвансис".