Монетата с колекционерска стойност ще се използва и като редовно платежно средство, при това с повишена защита срещу фалшификации.

Още от сутринта пред клоновете на Бундесбанк (Bundesbank) в цялата страна се образуваха опашки от желаещи да се сдобият с новата монета и заради очаквания наплив централната банка ограничи разпространението й до една монета на човек дневно. Същевременно в обращение остават и банкнотите от 5 евро, които получиха нов облик преди едва преди три години - през май 2013 година.

Монетата, наречена "Планета Земя", има уникален дизайн - тя е от три части, като външният пръстен и централната кръгла част са разделени със синя прозрачна лента от полимерен материал. На лицевата страна на вътрешния кръг е изобразен германският орел, а на гърба - стилизирана част от картата на света. Синята лента символизира атмосферата, а външният пръстен - космоса. Монетите са предназначени предимно за колекционери, но могат да се използват и като редовно платежно средство, макар и само е Германия.

Първоначално ще бъдат произведени 2,25 милиона броя. От тях 250 000 са с високо колекционерско качество и струват по 15,55 евро за бройка. Те вече са разпродадени. Другите 2 милиона броя са по-матови, за всекидневна употреба, и се разменят за номиналната си стойност.