Тегленето на традиционната коледна лотария в Испания "Ел Гордо" ("Дебелака") тази година премина без присъствието на публика в Кралския театър в столицата Мадрид, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Милиони хора чакаха със затаен дъх да чуят дали са сред късметлиите, които ще се сдобият с награда от раздадените общо 2,4 милиарда евро. Пред театъра не се бе събрала обичайната многолюдна карнавална тълпа, но все пак имаше ентусиасти, дошли, спазвайки ограничителните мерки.

"Не искахме да изпуснем възможността да бъдем тук и да усетим, макар и от дистанция, магията на изпълненията на децата и тегленето на печелившите номера, с надеждата да спечелим", каза пред Ройтерс Хуан Лопес, на 39 години, облечен като свещеник.

Традицията от два века бе спазена и детски хор изпя печелившите номера на билети.

Снимка: AP/БТА

Лотарийните билети на стойност двадесет евро се продават в павилиони из цялата страна и испанците по традиция масово ги купуват за членовете на семейството и за подаръци на близки. Тази година от продажби бяха набрани 2,6 милиарда евро, което е с 11 на сто по-малко в сравнение с миналата година.

Работници от билетната каса на Dona Manolita празнуват мястото, където бяха продадени печелившите билети на коледната лотария на страната

Снимка: AP/БТА

Първа награда спечели номер 72897. Малко над 170 души имат билет с този номер, всеки от тях печели по 400 000 евро. Разпределени бяха и по-малки суми.

Снимка: AP/БТА

Билетът с един от най-търсените номера тази година 14320, който бележи датата 14 март, когато бе наложена карантината в страната, не спечели нищо.

Коледната лотария "Ел Гордо" в Испания се организира от държавна агенция и се смята за най-старата в света, както и за лотарията с най-голям награден фонд. Тя е основана като благотворителна организация през 1763 г. при управлението на крал Карлос Трети. Тегленето на лотарията се излъчва пряко по телевизията.

Снимка: AP/БТА

Печелившите се теглят от голям барабан, в който са поставени 100 000 дървени топчета с номера на билетите. Във втори барабан са поставени 1800 дървени топчета със сумите, които се разпределят за печелившите номера.

Снимка: AP/БТА

Те бяха изпяти от хор на ученици от мадридското училище "Сан Илдефонсо", които стояха на разстояние един от друг и носеха маски на лицата, когато не пееха. Всички участници и организаторите на спектакъла са преминали тест за новия коронавирус.