Агенцията, цитирана от БТА, се позовава на съобщение на "Емирейтс", най-голямата близкоизточна авиокомпания.

Гратисчията бил открит в багажното отделение на полет ЕК303 на 27 май, се казва в съобщението. Авиокомпанията добавя, че оказва пълно съдействие на дубайските власти в разследването на случая и посочва, че това е полицейски въпрос и тя не може да коментира.

В първоначалното съобщение не беше уточнено нищо за самоличността на пътника, нито за състоянието, в което е открит. (Избраният от него начин на пътуване крие различни рискове за здравето и живота.)

"Емирейтс" има по два полета до Шанхай и обратно всеки ден и по този маршрут обикновено летят най-големите й самолети - двуетажните "Еърбъс А380", побиращи 480 пътници.

Разстоянието между Шанхай и Дубай е около 6460 километра според справочни сайтова в интернет. Чистият пътнически полет в една посока (без междинно кацане) трае 7 часа и 45 минути.

Гратисчията е 16-годишен китаец от град Бачжун (провинция Съчуан) с фамилно име Сю, съобщи по-късно днес ТАСС. Той е жив и контактен, арестуван е от дубайските власти.

Според Си Ен Ен момчето се е покатерило през оградата на шанхайското международно летище "Пудун" и успяло да се скрие в багажното отделение на лайнера.

След задържането му Сю обяснил, че е пристигнал, за да забогатее от просия. Си Ен Ен припомня, че в китайските социални мрежи циркулира слухът, че в Дубай с просене могат да спечелян десетки хиляди долари. (Всъщност просията там е строго забранена и се наказва.)

Китайското консулство в Дубай работи съвместно с властите за уреждане на проблема със Сю.