Учени откриха дърво на 2624 години в блато в Северна Каролина, съобщи Лайв сайънс.

Голият кипарис е едно от най-старите дървета в света, което не е клонинг. Клониралите се дървета - големи колонии генетично идентични растения, пораснали от един предшественик, могат да живеят десетки хиляди години.

Учените са установили възрастта на древния кипарис, изследвайки дървесни пръстени, за да съставят картина на историята на климата в източните американски щати. Освен че показват възрастта на дървото, те разкриват колко влажен или сух е бил даден период.

От предишни изследвания специалистите знаят, че в блато по река Блек ривър се намира една от най-старите дървесни групи в САЩ, в която са идентифицирани дървета на възраст между 1000 и 1650 години.

Изследването показва, че голите кипариси са едни от най-дълголетните дървета. В същото блато е открито и дърво на 2088 г. Вероятно има и други, защото специалистите са взели проби от стотина дървета при хиляди в района.

По-стари от американския гол кипарис са само отделна западна хвойна, гигантска секвоя, кипарисова фицроя и осилест бор. Най-старото известно дърво е именно осилест бор в Уайт маунтинс (Белите планини) в Калифорния. То е на 5066 години. Само фицроята е в Чили, а останалите рекордьори са в САЩ.