Домейнът .еu е изключително популярен, като от 2006 г. с него са регистрирани над 3.9 милиона сайта, а от 1 юни 2016 г. всеки в Европейския съюз ще може да регистрира свой домейн и на кирилица, като .ею, информира БНР.

EURid, организацията, която поддържа домейна на Европа .eu, заедно с представителството на Европейската комисия в България, официално представиха у нас новия домейн .ею.

С европейския домейн на кирилица правим голяма стъпка към единния дигитален пазар на Европа, като даваме възможност на всички българи да ползват интернет на родния си език”, заяви Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid, цитиран от technews.bg.

Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението .eu, ще преминат през процес на уеднаквяване, за да се трансформират в .ею.

Така българските страници ще имат характерен и отличаващ се профил в интернет пространството на Европа.

Домейните на кирилица дават много предимства на своите собственици, посочиха от EURid. За гражданите това е по-лесният достъп до интернет на родния им език, тъй като не е нужно да разпознават определен начин на изписване с латински букви на някои по-специфични букви като Ъ, Щ, Я или Ю.

За бизнеса е важно, че домейните много по-точно се индексират от интернет търсачките. Така интернет страницата е по-лесно откриваема за всички и оптимизирана за точната дума, от която се интересуват клиентите.

След публично проучване през декември 2008 г., българските интернет потребители сами избраха символите „ею“, за да представят своята европейска онлайн идентичност и на собствената си азбука, припомня БНР. Оттогава EURid работи усилено за реализирането на домейн разширението на кирилица .ею.