Двама британски авиатори тръгват днес от Южна Англия на околосветско пътешествие на борда на легендарния "Спитфайър", изтребител от Втората световна война, предаде Франс прес.

Летателният апарат е на 76 години и за околосветския си полет ще бъде лишен от бойното си оборудване. Свалени са оръдията и мунициите на "Спитфайър"-а. "Искаме хората да се запознаят с цялата красота и с естетиката на този изтребител, заяви един от пилотите, 58-годишният Стив Брукс. Това е един от най-великите самолети, конструирани някога!"

Заедно с 45-годишния авиатор Мат Джоунс, двамата приключенци възнамеряват да прелетят на борда на изтребителя-ветеран 45 хиляди километра за четири месеца. Летците ще се сменят на руля на самолета, като ще прелетят над тридесетина държави.

Британците ще излетят от летището Гудууд в Южна Англия и се надяват благополучно да кацнат на същото място в края на околосветската си обиколка.

От модела "Спитфайър" са произведени около 20 хиляди бройки. От тях са оцелели по-малко от 250, а само около петдесетина все още са в състояние да летят, припомня агенцията.