Британецът Робърт Уейтън, отпразнувал на 29 март своя 112-и рожден ден, бе обявен за най-възрастния мъж на планетата, съобщи ТАСС, като се позова на информация на сайта на Книгата за рекордите на Гинес.

"В съответствие с действащите в Обединеното кралство правила за социално дистанциране заради коронавируса, представител на Книгата за рекордите не може лично да се срещне с Боб, както се случва обикновено. Вместо това, докато той стоеше на балкона си, му изпяха песента "Честит рожден ден" и сертификатът бе връчен на служители на дома за възрастни хора, където Боб живее. Всичко това бе извършено на безопасно разстояние, за да се отбележи забележителното събитие", се посочва в съобщението.

Титлата на най-възрастен мъж на планетата премина при англичанина от японеца Читецу Ватанабе, който почина на 23 февруари на възраст 112 години и 355 дни. Най-възрастният човек на Земята е японката Кане Танака.

Заради разпространението на новия коронавирус във Великобритания Уейтън не можа да отпразнува рождения си ден със семейството си. Той има три деца, десет внуци и 25 правнуци, които са го поздравили по телефона.

"Аз съм обикновен човек, комуто просто провървя да живее дълъг живот", каза Уейтън в интервю миналата година за в."Дейли мейл". По думите му в детството и той "като всички" преболедувал паротит, коклюш и шарка, преживял две епидемии от испански грип и две световни войни, живял е в Канада и Тайван, където научил китайски език, прекарал малария и успешно се възстановил след "две или три операции".

Уейтън е инженер по образование, през Втората световна война работел в завод, произвеждал самолети за Британската империя. Сега, за да запълва времето си, прави играчки мелнички, които продава по 40 лири и дарява парите за благотворителност.