Няколко търговски вериги в Сърбия предлагат в асортимента си бонбониера "Камила", на чиято декларация ясно е посочено, че е "внос от Косово", пише в. "Вечерне новости", посочвайки, че това е нарушение на сръбската конституция, според която Косово е част от Сърбия.

Вестникът добавя, че като се отвори кутията, се вижда, че шоколадовите бонбони са подредени във формата на карта на "Велика Албания".

Компетентните органи, анализатори и представители на Сдружението на потребителите осъдиха остро продажбата на този продукт в Сърбия и настояха той незабавно да бъде изтеглен от продажба.

Анализаторът Мишел Зубеница коментира, че подобно нещо не бива да се допуска в Сърбия. Той обясни че конституцията на Сърбия е категорична, че Косово е част от Сърбия, и затова продукти с косовска декларация не би трябвало да се продават.

"Всичко това ми е още по-непонятно, като се има предвид, че те /косовските власти/ от дълго време държат 100-процентовите мита за сръбски стоки и нашите фирми се затрудняват да пласират някакъв продукт в Косово. Освен това бонбониерата има формата на Велика Албания, което е директна провокация за всеки наш гражданин", казва Зубеница.

Националната организация на потребителите в Сърбия изтъкна, че надписът "внос от Косово" нарушава всички законови норми и представлява неуважение към гражданите.