Ирландците гласуваха с голямо мнозинство за декриминализиране на богохулството на произведения в петък в страната референдум по въпроса, предаде Франс прес, като се позова на окончателните резултати, публикувани в събота вечерта.

Агенцията отбелязва, че това беше поредното допитване в Ирландия, което показва, че страната къса със силните си католически традиции, след референдумите за легализирането на абортите през май и на гей браковете през 2015 година.

65% от участниците в референдума са гласували за премахване на престъплението "богохулство" от конституцията. Избирателната активност е била 44 процента.

Сега член от ирландската конституция дефинира богохулството като престъпление и предвижда глоба от 25 000 евро. Той обаче не е бил прилаган в съвременната история на Ирландия и е смятан за отживелица, отбелязва Франс прес.

За последно човек е бил съден за богохулство през 1855 г., още преди страната да стане независима. Тогава е бил обвинен свещеник, който изгорил Библията, по думите му неволно, и който в крайна сметка бил оправдан.

Темата за богохулството отново стана актуална през 2015 г., когато британският актьор, писател и режисьор Стивън Фрай в предаване на ирландска телевизия нарече Бог "глупав", защото създал свят, пълен с "несправедливости". Властите започнаха раследване срещу Фрай, но не се стигна до наказателно преследване.

Референдумът бе произведен едновременно с президентските избори в Ирландия. Според окончателните резултати президентът Майкъл Хигингс, който управлява от 2011 г., очаквано беше преизбран с 56 процента от гласовете.

Ирландският премиер Лио Варадкар поздрави в Туитър Хигинс, като каза, че е "много щастлив", че той "ще продължи да бъде нашият президент през следващите седем години".

"Ще бъда президент на всички - на тези които гласуваха за мен и на тези, които не го сториха", заяви Хигинс.

В Ирландия президентът има предимно церемониални функции. Това ще бъде втори пореден 7-годишен мандат за Хигинс, който няма право на трети.