Ирландските авиационни власти разследват доклад за появили се ярки светлини и НЛО над югозападното крайбрежие на Ирландия, съобщи БиБиСи (ВBC).

Всичко започнало в 06:47 местно време в петък на 9 ноември, когато пилот на British Airways се свързва с авиодиспечерите на летище "Шанън". Той попитал дали в района се провеждат военни учения, защото видял нещо, "движещо се толкова бързо".

Ръководителят на полети отговорил, че военни маневри не се провеждат.

Пилотът, който летял от канадския град Монреал до лондонското летище Хийтроу, видял "много ярка светлина", а обектът дошъл откъм лявата страна на самолета, преди "бързо да се издигне на север". Пилотът се чудел какво ли може да бъде, но уточни, че каквото и да е, целта му не била да търси сблъсък.

Още един пилот от самолет на "Върджин" се "включил", като предположил, че появилото се в небето може да е метеорит или друг обект. Той каза, че има "множество обекти, следващи една и съща траектория" и че те са много ярки.

Пилотът каза, че е видял "многократно появяващи се обекти, следващи една и съща траектория" и че били много ярки.

Единият пилот заявил, че скоростта на движение на обектите бил "астрономическа, беше като Mach 2" - два пъти по-висока от скоростта на звука.

"След като получихме съобщения от малък брой въздухоплавателни средства в петък, 9 ноември, за необичайна въздушна дейност, IAA на свой ред е изготвила доклад", заяви Ирландската авиационна агенция (IAA). Ще се проведе поверително разследване, каквото се прави при подобни случаи, добавят от агенцията.

Говорител на летище "Шанън" заяви, че няма да е уместно да се прави изявление, докато продължава разследването.