Стенна рисунка на анонимния британски стрийт художник Банкси на бездомник, лежащ на пейка, теглена от два елена на Дядо Коледа, стана хит в Инстаграм, предаде Ройтерс.

Видеото на инсталацията с жив бездомник, полегнал на пейка с всичките си притежания, привързана към нарисувани на стената в бяло коледни елени, се появи в английския град Бирмингам през уикенда. Композицията бе гледана от близо три милиона потребители.

Проблемът с бездомниците става все по-остър в страната, отбелязва агенцията. Миналата година 726 души без покрив над главата починаха в Англия е Уелс. Това означава по два смъртни случая всеки ден.

"Бог да пази Бирмингам", написа Банкси на страницата си в Инстаграм. "За 20-те минути, през които заснехме бездомника Райън, случайни минувачи му предложиха топла напитка, шоколад и запалка, без да е молил за нищо", сподели художникът.

Роденият в Бристол Банкси, който държи в тайна своята самоличност, е известен със своите политически и социално ангажирани графити. Рисунките му се появяваха ненадейно по стените в най-различни краища на света