Норвежец засне белуга, която иска да се сприятели с чайка в пристанището на Хамерфест. Ян-Олаф Йохансен е направил кадрите, докато е работел на кораб в пристанището, съобщи вестник "Дейли мейл", цитирана от БТА.

Китът бавно се доближава до чайката, която държи риба в устата си, и я побутва, сякаш да привлече вниманието й. Птицата размахва криле, дори изпуска рибата, но остава на повърхността на водата. Белугата продължава да плува около нея и пак я побутва. След това се насочва към друга чайка, но тя отлита. Игривата белуга се връща към първата птица и няколко минути я преследва, дори се опитва да я хване с уста.

Чайката обаче съвсем не се впечатлява и се опитва да намери рибата, която е изпуснала. Накрая белугата хваща рибата и птицата започва да я кълве от единия край.

Белугата, която местните хора наричат Хвалдимире, е добре известна в района на Хамерфест - тя е същата, която беше заподозряна в шпионаж.

"Един кит белуга, открит на брега, е носел специална руска сбруя и вероятно е бил обучаван от руския флот", обяви в края на април  норвежкият морски биолог проф. Аудун Рикардсен. Той уточни, че сбруята, открита от рибар, има държател на GoPro камера и етикет, който сочи като източник Санкт Петербург. Дресираната белуга многократно се приближавала до норвежките лодки край Ингоя, арктически остров на около 415 км от Мурманск, където се намира северният флот на Русия.

По-късно обаче беше съобщено, че става дума не за кит шпионин, а за кит, обучен с терапевтични цели. В Русия той е бил използван при лечението на деца с увреждания. Оказа се, че белугата се казва Семьон.