България се включва в мащабна международна изложба, която благодари на лекарите и медицинските работници на първа линия. Градските илюстрации са поставени върху свободните по време на извънредното положение билборди.

Благодарствената изложба "Thank you, doctors!" стартира в Европа и САЩ. Всеки ден към нея се присъединяват нови градове.

Изложбата събира илюстрации на художници и дизайнери от различни страни, които с творбите си изразяват благодарност към работата и отдадеността на медицинските работници и лекарите по света в дните на пандемия от COVID - 19. 

"През последните месеци стотици хиляди медици от цял свят прекосяват градовете, в които живеят, за да стигнат до болниците, в които работят. В условията на изолация те са от малкото хора, които се придвижват в градското пространство денонощно. Билбордите отправят благодарствени послания към медиците за тяхната работа и отдаденост във времето на пандемията от коронавирус. За "платна" на изложбата са използвани свободните билборди в различните градовете", споделят организаторите.

Билборд на Румъния

Снимка: “Thank you, doctors!”

Позициите с илюстрации са подбрания така, че да следват пътя на медиците до болниците, които са най-натоварени с епидемията.

В изложбата участват Румъния, Сърбия, САЩ, Германия, Албания, Испания, България и др. държави.

Страната ни е представена с 6 билборда, които може да видите в галерията. 

Сред селекцията се вижда и билборд на Румъния, на който лекар е изобразен като светец. Само преди броени дни паната с подобни изображения бяха свалени от центъра на Букурещ по нареждане на управата. 

Само преди дни билбордовете с лекари, изобразени като светци, бяха свалени

Снимка: “Thank you, doctors!”

"Ако погледнем на изкуството, като начин на оцеляване в света изобщо, то днес артисти в светлината на прожекторите, са именно нашите медици, а ние наблюдаваме с вълнение и благодарност тяхното изпълнение. Да си лекар в България е истинско изкуство поради ред причини от различен характер. Чувство за отдаденост на професията е познато на всеки артист. Но артистът познава и друго чувствo - това на благодарността. Затова решихме да я изразим по-най добрия начин, по който можем", пишат в своето обръщение българските автори, които се включиха в изложбата.

Снимка: “Thank you, doctors!”

Билборд позициите, които се ползват за "платна" на изложбата в София, са предоставени безвъзмездно. 

Още снимки вижте в галерията >>