Палеонтолози от австралийския природонаучен музей в град Ероманга откриха останки на динозавър на 95 милиона години, предаде ТАСС.

Възможно е вкаменелостите да са принадлежали на неизвестен досега вид. Палеонтологичната находка е била направена в пустинята в централната част на континента.

Разкопките на "костното плато" в долината Ероманга ще продължат и през следващата година. Участъкът е разкрит през 2018 г. За да се извлекат всички останали кости на новооткрития динозавър, ще са нужни вероятно от три до пет години.

Откритите гръбначни кости са лежали в пустинята около 95 милиона години и са принадлежали на може би неизвестен за науката вид. По думите на директорката на природонаучния музей в Ероманга Робин Маккензи животното е приличало на завропод и се е хранело с растения.

Долината Ероманга край бреговете на тъй нареченото вътрешно море е съществувала на континента в края на мезозойската ера. В региона често се срещат вкаменелости на динозаври и той привлича палеонтолози от цял свят. Тук бяха открити останките на най-големия динозавър в Австралия - 30-метровия завропод Купър.