Археолози откриха останки от голям дворец на маите, използван преди 1000 години в древния град Кулуба, близо до Канкун, съобщи Ройтерс.

Сградата е била висока 6 м. Дължината й е 55 м, а широчината - 15 м. Тя е населявана през два периода между 600 г. и 1050 г., съобщиха от Националния институт по антропология и история.

"Работата сега започва. Едва започнахме да разкриваме една от най-обемните структури на обекта"- каза археологът Алфредо Барера.

Цивилизацията на маите достига апогея си от 250 г. до 900 г., когато властва в големи области на днешно Южно Мексико, Гватемала, Белиз и Хондурас.

Хората в Кулуба са поддържали търговски връзки с големите градове на маите Ек Балам и Чичен Ица и са били под тяхно влияние.

Освен двореца, археолозите изследват още четири конструкции, сред които останки от две жилищни сгради, олтар, централен площад и кръгла структура, вероятно пещ.

Обектът още не е отворен за посещения. Специалистите обмислят да залесят части от него, за да го предпазят от ветровете и слънцето.