Италианската авиокомпания "Алиталия" се извини и премахна рекламна кампания, включваща имитатор на бившия президент на САЩ Барак Обама и предизвикала остри критики в социалните мрежи, предаде ДПА.

В рекламен клип за новооткрития директен полет Рим - Вашингтон се появява имитатор, чието лице е гримирано така, че да му бъде придаден вид на чернокож мъж.

Първоначално компанията твърдеше, че актьорът не е от бялата раса, така че обвиненията, че той е гримиран, за да прилича на чернокож, са неоправдани.  Но след по-нататъшни атаки в социалните медии компанията обяви, че оттегля рекламата и свали от социалната мрежа.

"Алиталия" поднася дълбоки извинения за обидата, която предизвика промоционалният видеоклип за дестинацията ни Вашингтон. Той вече е премахнат. За нашата компания уважението към всеки е задължително, никога не сме имали намерение да обиждаме когото и да било и ще се поучим от станалото", се казва в изявление.

Клипът беше остро критикувана в социалните мрежи и предизвика обвинения в расизъм срещу авиокомпанията. Той бе един от четирите видеоклипа на италиански език, направени за популяризиране на новооткрития директен полет  до Вашингтон. Другите три клипа показват актьори, които причат на президентите Тръмп, Джордж Вашингтон и Ейбрахам Линкълн под хаштага #WhereIsWashington.