89 -годишната американка Ан Лоримор постави световен рекорд като се изкачи най-високия вулкан в Африка - Килиманджаро, съобщи телевизия Ей Би Си, цитирана от ТАСС. Изкачването и спускането са й отнели общо 9 дни.

Лоримор, която е от Финикс, в щата Аризона, преди няколко години се е качвала на Килиманджаро и тогава е станала най-възрастната жена, покорила разположения в североизточна Танзания връх. Няколко месеца по-късно обаче титлата й била отнета от друга жена. А по това време най-възрастният човек, изкачвал се на Килиманджаро, бил мъж. Като разбрала за това, Лоримор решила да счупи и двата рекорда.

Пред телевизията Лоримор каза, че е имало драматичен момент, когато паднала преди началото на изкачването, получила силни болки в областта на хълбока и не можела да си поема дълбоко дъх. Всичко това я разстроило и тя си мислела, че няма да успее, но в крайна сметка тя се справила.

Килиманджаро се издига на височина 5895 метра над платото Масаи и е на територията на едноименния национален парк, припомня ТАСС.