Слабата магнитна буря, която започна петък сутринта, се усили до средна и стана най-силната от началото на годината, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира данните, получени от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия университет "Лебедев".

Слабата буря беше регистрирана в 5:00 часа българско време. Но както свидетелстват данните на лабораторията, към 8:00 тя се е усилила до степен средна. Събитието е продължило над 8 часа. Досега подобна интензивност е била наблюдавана само веднъж през тази година.

Магнитната буря тогава се разрази в нощта между 18 и 19 март и продължителността на максималната й фаза беше от порядъка на 2,5 часа.

Сегашната слънчево явление е най-интензивното за първите четири месеца на годината. То се оказа доста неочаквано за астрономите, тъй като възникна въпреки прогнозите. Учените обясняват този факт с това, че бурята е възникнала не заради изригване на Слънцето, а заради промяна в скоростта на слънчевия вятър.

Сега скоростта на окръжаващия Земята вятър е около 500 километра в секунда, която е почти два пъти по-висока, в сравнение с предишните дни /250-270 км/сек