77-годишната британка Джийни Сократис стана най-възрастният човек, обиколил света по море съвсем сама, съобщи кралският яхткбул "Виктория", цитиран от BBC.

Дамата отплавала с 11-метровата си лодка от канадския град Виктория през октомври миналата година. Тя е плавала без да спира и без чужда помощ, прекарвайки 320 дни в морето.

Преди сегашното си постижение Сократис има три неуспешни опита да постигне рекорда си, но и трите пъти се отказва заради бурно време, повреди по лодката или телесни наранявания. При опита си през 2017 година тя дори пада и си чупи врата и ребрата, а при друг инцидент слънчевите панели на лодката падат в морето.

Скрийншот: YouTube/BFMTV

След успеха си сега, посрещната на брега от десетки хора, Сократис заяви: "Боговете на вятъра не бяха с мен - трябваше да избегна два циклона на Хаваите и един в Индийския океан. Отнеми цяла седмица."

Мореплавателката добави, че е получила много съобщения за подкрепа.

"Мисля, че на хората им харесва факта, че съм упорита, че преодолявам толкова много проблеми по пътя си и показвам, че това може да бъде направено", каза още тя.

Нейният приятел Стив Илман пък добави: "Тя не беше в най-добрата си физическа форма, когато тръгна, но успя, преживя това пътуване, ремонтира лодката и ние сме изумени от нейната находчивост".