Преди 60 години на днешна дата САЩ, стимулирани от конкуренцията си със Съветския съюз, създават НАСА (б.а.- Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство), предаде Франс прес. Това е началото на космическо пътешествие, отвело американци на Луната.

Днес американското космическо ведомство се затруднява да се преоткрие в сектор, в който има все повече космически агенции и се сблъскват търговски интереси.

От "раждането" си на 29 юли 1958 г. НАСА разшири границите на космическите изследвания, но и преживя оглушителни провали, като експлозиите на две совалки през 1986 г . и 2003 г.

Амбицията й да се завърне в далечния космос може да се сблъска с финансов проблем, който да попречи на отиването отново на Луната през следващото десетилетие и на достигането до Марс до 2030 г.

НАСА стана зависима от частния сектор, сключвайки договори с компаниите "Спейс Екс" и "Боинг", за да изпраща свои астронавти в космоса след 2019 г., когато пилотираните им кораби бъдат построени.

НАСА не може сама да изпраща астронавти в космоса от 2011 г., когато приключи програмата й "Космическа совалка", стартирала 30 години по-рано. От последния полет на американска совалка преди 7 години НАСА плаща 82 милиона долара за изпращането и връщането на астронавт до и от Международната космическа станция (МКС).