Жителите на 10 населени места излизат на протест край Владая в неделя. Причината - бил им е обещан светофар на изхода на Драгичево, но такъв няма да бъде изграден.

Първоначално недоволните планираха да блокират движението по главния път Е-79. След среща с експерти от Агенция "Пътна инфраструктура" им бе обещано движението в две ленти в посока София да остане в натоварените дни за облекчаване на трафика.

По-меко реверсивно движение край Владая за по-мек протест. Това се договориха Агенция "Пътна инфраструктура" и протестиращите, предаде NOVA.

"Обсъдихме всички възможни варианти и се взе решение да продължим реверса до този временен. До въвеждане на постоянния, който ще бъде с рамки", обясни инж. Иван Досев от АПИ.

Това обаче не е достатъчно за жителите на Драгичево. "Нашият проблем си остава, за съжаление, нерешен на този етап. Имахме друго обещание, за съжаление", обясни Виктор Викторов, кмет на Драгичево. Жителите на Драгичево настояват на изхода на селото да бъде изградена светофарна уредба или кръгово кръстовище. Това обаче няма как да стане. "За момента търсим други варианти, защото варианта със светофар към момента не изпълнява нормативните изисквания", обясни инж. Досев.

Затова в неделя в 17 часа недоволните излизат на протест.

"Ще протече по един по-мек вариант. Просто ще бъде протестна демонстрация. Няма да бъде блокирано движението по Е-79", заяви Васил Николов, организатор на протеста.

От района около Княжево пък не искат две ленти по пътя Е-79.

"Има увеличение около 3500 коли на ден по пътя. Това натоварва изключително много улиците по квартал княжево. Имаме недоволство от страна на живущите", обясни Теодор Петков, кмет на район Витоша.

"След 60 години направиха тоя светофар, а това значи, че ние не можем да се включим в движението", сподели Иван Ярев, жител на Мала Кория.

Въпреки това няма да пречат на протеста. А през август ще се организира обществено обсъждане, за да се реши окончателно дали реверсивно движение по натоварения път ще има.