Зеленият ринг по трасето на старата жп линия от Висшето транспортно училище в "Слатина" до гара "Пионер" в район "Изток" вече има одобрен подробен устройствен план. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

Планът дава възможност на Столичната община да изгради първите 3 км от Зеления вело-ринг; нова детска градина за 15 групи; паркоустройство на територията със засаждане на 1285 нови дървета, посочва кметът.

Велоалеята ще бъде обвързана и с бъдещата метростанция при бул. "Шипченски проход".

След като планът влезе в сила държавната компания "Железопътна инфраструктура" ще прехвърли над 60 дка от имотите по трасето на Столична община, което е допълнителна гаранция за защита на публичния интерес.

Вече е в ход процедурата за изработване на идейния проект за изграждане на Зеления ринг, а финансирането му ще е осигурено със средства от инвестиционния заем от Европейската инвестиционна банка.

Този първи етап от Зеления ринг на София ще бъде продължен в посока "изток" - по протежението на река Слатинска и в посока "запад" - с плана на Борисовата градина, който предвижда пешеходен и велосипеден надлез през бул. "Симеоновско шосе". Продължението на велоалеята е проучено и с плана на НПЗ "Хладилника" към Южен парк трета част и по корекция на р. Драгалевска към Софийския околовръстен път.