Интересът към зелените коридори за ваксиниране срещу COVID-19 продължава да е висок. Опашка от желаещи се оформи още от рано сутринта пред пункта на спешната болница "Пирогов".  Повечето хора искат иРНК ваксина.

От началото на кампанията до днес в болницата са се ваксинирали 46 хиляди души, като 16 хиляди от тях са с две дози. Под въпрос обаче е дали и докога ще продължи съществуването на този тип зелени коридори, обясни пред bTV директорът на болницата Асен Балтов.

Без почивен ден са и ваксинационните зони в "Пирогов" - между 08:30 и 17:30. От Портала съобщават и че лечебното заведение намалява цената на PCR тестовете от 100 на 80 лева. Целта е те да станат максимално достъпни за пациенти със симптоми.

Пред другия голям пункт в столицата, този на болница "Александровска", също от рано сутринта имаше желаещи за ваксина. Записване не е необходимо, пунктът ще работи до 17 часа с ваксините на "АстраЗенека", "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна", съобщават от Единния информационен портал. 

От 9 часа отвари врати и ваксинационният център на ВМА, където от 13 май се правят имунизации и с "Модерна". Кабинетът също работи без предварително записване, но до 12 часа днес.

От 17 май осем поликлиники в столицата пускат също т.нар. "зелени коридори" за ваксиниране срещу Covid-19. Те ще работят на територията на 8. ДКЦ, 11. ДКЦ, 12. ДКЦ, 13. ДКЦ, 17. ДКЦ, 18. ДКЦ, 20. ДКЦ и 24. ДКЦ.

Малко над един милион и 100 хиляди са поставените дози у нас, а малко над 409 хиляди са хората със завършена имунизация - повечето с двудозов препарат.

Ваксинирани напълно са близо 5% от българите, а 9.6% имат поставена поне една доза. Въпреки това България е страната от ЕС с най-малко поставени ваксини.