Във връзка с разширението на важната за София Южна дъга на "Околовръстен път" от днес, 14 юни, до 10 септември се въвежда нова временна организация на движение. Тя се отнася за участъка между пътен възел "Младост" при ул. "Бизнес парк София" до ул. "Самоковско шосе", който се затваря за движение. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

За същия период се допускат превозните средства, които са собственост на лицата, живеещи в зоната, както и тези, които обслужват по утвърден график обекти в сигнализираните пътни участъци.

С разширението на Южната дъга съществуващият двулентов "Околовръстен път" ще бъде реконструиран в нов с шест ленти за движение със средна разделителна ивица, директното трасе, както и две локални платна и тротоари. Работата по реконструкцията и изграждане на над 6-километровата отсечка от градския ринг стартира през октомври 2019 г. Предвижда се изграждане на ново трасе с пътни съоръжения от висок клас, което извежда трафика към автомагистрала "Тракия", "Струма" и "Хемус".

С цел разширението на градския ринг този месец ще започне разрушаване на надлеза при 40-ти км, който е в изключително тежко състояние. Премахването на стария надлез налага временното затваряне на участъка за движение.

Във времето на строителни работи се препоръчва шофьорите да използват за движение алтернативни маршрути.

Ще бъде изградено ново светофарно съоръжение на кръстовището на ул. "Самоковско шосе" и ул. "Георги Белов", което ще остане постоянно с цел регулиране на трафика. Преминаващите транзитно автомобили ще бъдат отклонявани към Северната скоростна тангента, а трафикът към града може да се насочи към булевардите "Александър Малинов" и "Цариградско шосе", както и ул. "Самоковско шосе" в кв. "Горубляне" и ул. "Инж. Георги Белов", които свързват кв. "Горубляне" и кв. "Младост".

Новото 6 км трасе, което е последният участък от Южната дъга на "Околовръстен път", осигурява връзка с автомагистрала "Тракия", улеснява транзитния трафик от автомагистрала "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.