Записването на 12 000 първокласници в столицата започва от днес. Имената на класираните станаха ясни още вчера следобед когато се разбра, че в някои училища отново има проблеми с тяхното разпределение.

Новост тази година е, че в първа група за прием в първи клас освен децата, които живеят в прилежащия район на училището в продължение на три и повече години, вече ще попадат и тези, чиито братя и сестри до 12 г. учат в същото училище, независимо къде живеят.

Няма значение през кой месец по-големите деца навършват 12 г., важно е това да става в годината на постъпване в първи клас на по-малките им братя и сестри. Веднага след това ще бъдат обявени и свободните места за второто класиране.

Записването на класираните ще продължи до 17 часа на 6 юни.  Важно уточнение за родителите е, че децата им не участват автоматично в него. За да се включат във второто класиране, те ще трябва да подадат специално заявление. В случаите, в които няколко деца са с равен брой точки, но местата са ограничени, ще се тегли жребий.