От 10 май започва цялостната реконструкция на ул. "Цар Иван Шишман" - от ул. "Ген. Паренсов" до пл. "Народно събрание", съобщиха от Столичната община.

По време на строителните дейности улицата ще бъде затворена за движение на автомобили, а тротоарите ще останат проходими. Поетапно ще бъдат затваряни и отваряни кръстовищата на ул. "Цар Шишман", като информацията за това ще бъде оповестявана седмица по-рано.

На 10 май започва изграждане на нова инженерна инфраструктура. Екипи на "Софийска вода" АД ще подменят ВиК мрежата, която е изграждана през 1901 г. "Топлофикация - София" АД ще поставят нов магистрален топлопровод. Канализацията се намира на 4.5 метра под пътното платно, следва водопроводът, а топлопроводът е разположен над тях на дълбочина 1.5 метра, което налага екипите на двете дружества да работят последователно и в добра координация.

По време на реконструкцията от 10 май до 10 октомври ще бъде спирано поетапно топлоподаването към абонатите в района.

Предвижда се от септември да започне цялостното обновяване на пътната настилка, тротоарите и осветлението, а водата от водосточните тръби ще бъде заустена в канализацията. Цялостното обновяване на ул. "Цар Иван Шишман" ще продължи в рамките на една календарна година.

От 13 май ще заработи и контактен център за информация и подаване на сигнали. Той ще се намира пред 133-то СОУ и ще работи всеки четвъртък между 11.00 и 12.00 часа. За сигнали и допълнителна информация - тел. 02 9377 240, имейл [email protected], съобщават от общината.

От години улица "Цар Иван Шишман" е символ на занаятчийски магазини, заведения и семейни пекарни като тази. Там обаче са притеснени от предстоящия ремонт.

"Навсякъде, където има сериозни строителни дейности, трябва да бъдат монтирани необходимите плътни огради, но там, където приключат обратните насипи, планираме да поставяме прозрачни огради, така че до известна степен по-малко да затрудним работата на магазините и на търговските обекти", обясняват от общината.

Хората от улицата обаче искат само прозрачни огради и правилен достъп, за да имат клиентите им достъп до обектите. Достъп ще има до всеки обект, категорични са от Общината. А реконструкцията ще струва около 4 млн. лева.