От днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари. В масовата ваксинация в София се включват и общинските диагностично-консултативни центрове, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Организацията е създадена по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Имунизациите ще са в 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДЦК, 24 ДЦК и 25 ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация.

На 336 души е направена ваксина вчера в трите многопрофилни общински болници - Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, както и в 12 ДКЦ, които първи от общинските лечебни заведения се включиха в масовата ваксинация.

Във Втора МБАЛ и Пета МБАЛ ще продължи поставянето на ваксини и на записалите се граждани от третата фаза на националния план за имунизация срещу COVID-19.

Желаещите трябва да носят лична карта. На място ще им бъде извършен преглед преди поставяне на имунизацията. При възможност хората могат да носят документи от епикризи за придружаващи заболявания.

Информация за адресите и телефоните на общинските ДКЦ-та могат да бъдат намерени на сайта на Столична община.

Почти 2000 души са били ваксинирани с препарата на "АстраЗенека" пред "Пирогов" през почивните дни, съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов. От 13.00 часа, пред болницата ще се осигури зелен коридор за желаещите да се имунизират.

Новите случаи с коронавирус в страната са 227 - 8,1 % от направените 2 792 теста. За изминалото денонощие са починали 15 души, а са излекувани 114.