Със символична първа копка и водосвет днес започна строителството на нова детска градина в кв. "Сеславци", район "Кремиковци" в София, съобщиха от Столична община.

Новата сграда е разположена в центъра на квартала на терен с площ от над 5 дка. Тя ще бъде филиал на 146 градина "Звездица" с две групи. На първия етаж в сградата са разположени помещения за една група и спортна зала, складове, кухненски блок и технически помещения. На втория етаж са стаите за още една група и лекарски кабинет. Предвидено е сградата да се отоплява чрез термопомпен агрегат.

Още 11 нови детски градини се строят в столицата към днешна дата. Те са в районите "Лозенец", "Витоша", "Подуяне", "Изгрев", "Триадица" и др. Очаква се този месец да започне строителството и на детски градини в "Горна баня" и "Възраждане".

През 2021 г. се планира да бъдат завършени 12 нови сгради и да се извърши преустройство на още 4, в които ще бъдат отворени 57 нови групи. Това се предвижда в програмата за строителство на детски градини в периода 2021-2023 г., която бе изготвена по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова. Програмата включва строителство на общо 67 нови детски градини, с които се разкриват 282 нови групи за три години, уточняват от общината.