Гранитните павета в зоната на площад "Св. Александър Невски", включително и подходът по ул. "Оборище" - от ул. "Раковски" до храма "Александър Невски", се запазват. Това е част от проекта за ремонта на площада, още с неговото одобрение, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

По мое настояване, заедно с главния архитект на София и с Института за паметниците на културата, беше променен проектът на архитектурното студио "А.Д.А", който предвиждаше промяната на настилките и бяха запазени гранитните павета, обясни Фандъкова.

Тя уточни, че единственото, което се предвижда в рамките на цялостната реконструкция, е само частичен ремонт, където е необходимо това, но при запазване на паважната настилка.

"Възложихме да се използват не първоначално предвидените осветителни тела, а да има осветителни тела, характерни още при изграждането на площада. Запазва се и архитектурната фигура на Атанас Далчев и всички паметници в тази зона", заяви столичният кмет.

"Няма да се местят никакви паметници в зоната, запазват се гранитните павета и осветителните тела ще бъдат съотносими с историческата визия на този площад", увери Йорданка Фандъкова. Тя каза, че няма да се променя и нивото на тротоарите на площада.

Снимка: Столична община