Състав на Софийския апелативен съд е потвърдил мерките за неотклонение "Задържане под стража" спрямо И.В. и В.Е., привлечени в качеството на обвиняеми за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура- София.
Около 11.00 часа на 26 ноември до казино на пазара в ж.к. "Красно село" в София, обвиняемата В.Е. разпространила наркотик - продала амфетамин. Същевременно, в апартамент на ул. "Хубча" в столицата, заедно с другия обвиняем по делото - И.В., тя държала с цел разпространение различни високорискови наркотични вещества в големи количества. При претърсване на жилището били открити и иззети хероин, амфетамин и коноп на обща стойност над 74 хил. лева. Дрогата била намерена на различни места в апартамента, в това число в камерата на хладилник в кухнята.

Намерена била и електронна везна. Имотът, в който били открити наркотиците, бил ползван от двамата обвиняеми, които живеят съвместно.

Съдът е преценил, че на този етап от досъдебното производство са събрани достатъчни доказателства за наличието на обосновано предположение, че двамата обвиняеми са извършили престъплението, в което саобвинени. Има и реална опасност от извършване на ново престъпление. И.В. е с обременено съдебно минало, като спрямо него има постановена присъда с наложено наказание "Лишаване от свобода", чието изпълнение е отложено.

Независимо от чистото съдебно минало на В.Е., тя е обвиняема за деяние, извършено при условията на продължавано престъпление. Разпространението и държането на високорискови наркотични вещества в големи размери са тежки умишлени престъпления.