От 12 до 23 март включително полетите на Wizz Air от Виена, София и Варна, Будапеща и Дебрецен, Рига, Вилнюс, Катовице, Краков и Варшава, Букурещ, Клуж-Напока, Яш, Сибиу и Тимишоара, и Лондон Лутън до Тел Авив и Ейлат ще бъдат прекратени, информира авиокомпанията.

Пътниците с резервации, засегнати от тази промяна, са информирани своевременно и ще бъдат пренасочени към алтернативен маршрут на възможно най-ранна дата, се казва в съобщението.

Клиентите, които са резервирали директно на wizzair.com или през мобилното приложение на авиопревозвача, ще получат известие по имейл, в което им се предлага безплатна промяна на резервацията за нова дата, пълно възстановяване на първоначално заплатената сума или 120 процента възстановяване на сумата като кредит в техния WIZZ профил. Пътниците могат да избират между изброените опции като кликнат върху линка в уведомителния имейл и посочат най-добрата за тях опция чрез платформата за самообслужване на Wizz Air.

От 12 март авиокомпанията преустановява и всички полети до Тел Авив и Ейлат, поради въвеждането на 14-дневна карантина за всички пристигащи пътници, обявена от израелските власти като мярка срещу разпространението на вируса.

Полетите от всички дестинации в мрежата на Wizz Air до италиански градове /Алгеро, Бари, Болоня, Катания, Милано Бергамо, Милано Малпенса, Неапол, Пиза, Рим Чампино, Рим Фиумичино, Торино, Венеция Тревизо, Верона/ ще бъдат прекратени от 10 март до 3 април 2020 г., уведомяват от компанията.

Пътниците, които са направили своите резервации чрез туристически агенции - включително онлайн туристически агенции, трябва да се свържат с тях, посочват от превозвача.

Хиляди полети отменя и "Ер Франс"

"Ер Франс" (Air France KLM Group) обяви във вторник, че очаква да отмени 3600 полета през март в резултат на глобалната епидемия от коронавируса Covid-19, която удари световната икономика и оказва особено силно негативно влияние върху авиокомпаниите.

Отмяната означава, че капацитетът на френската авиокомпания ще бъде намален с цели 25% в Европа и с 13% при полетите на дълги разстояния. Групата отбеляза, че данни за холандската KLM са на "подобно ниво".

През февруари броят на пътниците на цялата френско-холандска групировка е намалял с 0,5% до 7 милиона, като в същото време самолетният трафик е намалял с 0,7% на годишна база. За същия период коефициентът на натоварване за Air France, на KLM и на Transavia е намалял с 2,5 процентни пункта до 84,4% в сравнение с февруари миналата година.

Най-големият спад на броя на пътниците през февруари е регистриран в Азиатско-тихоокеанския регион, където Air France и KLM са превозили 370 000 пътници през февруари, което е с цели 24,5% по-малко в сравнение със същия месец на 2019 година. Коефициентът на натоварване в региона е намалял с 9,6 процентни пункта до 80,9% на годишна база.