Втора градска многопрофилна болница в София може да се превърне в инфекциозна, за да поеме случаи на заразени с коронавирус. Това каза днес на извънреден брифинг пред лечебното заведение зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов, цитиран от БТА. Това може да се случи при необходимост и при указания на Министерството на здравеопазването. 

Барбалов припомни, че вчера в Столичната община се състоя заседание на софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19.

Заместник-кметът посочи, че за превръщането на Втора градска в инфекциозна болница се осигурява нужната апаратура и медицински персонал със съдействието на всички големи софийски болници и Столичната регионална здравна инспекция. В болницата могат да се обособят около 50 легла. По думите на Барбалов е избрано точно това лечебно заведение, защото това е добра многопрофилна общинска болница, има самостоятелен двор, представлява компактна сграда, с добри специалисти. От днес се работи по изготвяне на план, така че за 72 часа болницата да се превърне в инфекциозна.

Снимка: БТА

Създадени са планове за действие в "Пирогов", Александровска болница, Военномедицинска академия, Белодробна и Инфекциозна болници, както и общинските лечебни заведения.

Снимка: БТА

Барбалов посочи, че като част от превантивните мерки се извършва допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите. С дезинфектанти се обработват и парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция. Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев съобщи, че болните от грип Б в столицата се увеличават и най-вероятно грипната ваканция за децата ще бъде удължена.

Снимка: БТА

Детските градини работят със засилен филтър на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция на детски градини и общински социални центрове. Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще се дезинфекцират по четири пъти на ден.