Военнослужещи от различни военни формирования в страната ще се включат в помощ на многопрофилните болници от състава на Военномедицинска акдемия. Това съобщиха от лечебното заведение.

Снимка: ВМА

Първата група от Мусачево, Горна Малина и Служба "Военна полиция" вече е на терен в столичната Военна болница и помагат на експертите от Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена, ръководен от полк. доц. Андрей Галев.
Снимка: ВМА

На униформените са възложени задължения, свързани с дезинфекция и термометриране, както и помощни дейности в Лабораторията по "Вирусология" на ВМА.

Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски лично им благодари за оказаната подкрепа в тези времена на тежки изпитания.

Снимка: ВМА

Екипите ще се сменят на ротационен принцип на всеки две седмици и ще бъдат разпределени във всички военни болници в страната. Част от тях са преминали и курсове за "Бойни санитари" във ВМА.
Снимка: ВМА

Ежегодно десетки военнослужещи от различни военни формирования получават начална военномедицинска подготовка, която им дава възможност след това - при нужда, да се включат както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали, информират от ВМА.