Шофьорите в столичния градски транспорт спират да продават билети в превозните средства. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова.


Целта е шофьорите и ватманите да бъдат предпазени от зараза с новия коронавирус и да не бъде блокирана работата на обществения транспорт.

Кметството е започнало работа с медиатори в ромските махали. Целта е да бъде информирано населението за подходящите мерки за лична хигиена срещу предаване на коронавируса.


"При обявяване на първите два случая в София на заразени с COVID-19 първата ни задача беше да подпомогнем болница "Пирогов" в мерките по дезинфекция. По молба на директора изпратих екипи с 5 машини за дезинфекция, с които се обработваха отделенията. Целта беше в много кратки срокове да се възстанови работата на "Пирогов", което е изключително важно за софиянци, които имат нужда от спешна помощ и това вече е факт", каза още Фандъкова.

Другите болници, които имат обособени инфекционзи отделения, продължават да работят. Най-големите болници - ВМА, "Пирогов" и Александровска болница - ще продължат да приемат най-тежките случай.

Втора градска болница има капацитет да разкрие 50 легла, като това ще става на етапи според нуждата и осигуреността с медицински персонал.

"В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари, е една от основните ни задачи, които имаме. Разчитаме на тях в този момент да работят с пациентите и затова сме отговорни както за тяхната мотивация за работа, така и за тяхната защита. В тази посока са мерките, които ще предприемаме в следващите дни", обясни още Фандъкова на заседанието на СОС.

"Засилена дезинфекция има на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Всеки ден минимум по два пъти на ден се дезинфекцират основно общо 802 автобуса, тролея, трамвай и метровлака. На всички водачи на градския транспорт се осигуряват дезинфектанти за ръце. Всички директори на общинските транспортни фирми осигуриха и с наше съдействие необходимите количества дезинфектанти за поне месец напред и този процес продължава. Така че гражданите на София трябва да са по-спокойни - освен, че се дезинфекцира, се извършват и проверки от представители на щаба", каза тя.

На всички 194 детски градини е предписана дезинфекция на подове и повърхности най-малко 4 пъти на ден. Осигурени са нужните препарати и дезинфектанти за ръце.

Всички културни и спортни масови прояви на Столична община са отменени. В момента се подготвя и предложение за финансова подкрепа на общинските театри, така че да могат да изплащат заплатите си.