Комисията по финанси към Столичния общински съвет прие доклада за връщането на книжния пазар на площад "Славейков". Седем щандове-библиотеки да бъдат сложени под част от перголите на емблематичния площад ще гласуват на предстоящото си заседание в четвъртък столичните общински съветници

След 3 години от премахването му оттам, 1400 тома книги ще бъдат върнати на емблематичния площад.

Вносителите на проекта са Николай Стойнев - председател на комисията по икономика, и Георги Георгиев - председател на комисията по финанси.

Поставяне на павилионите ще струва 276 хил. лв., но тепърва ще бъде обявен конкурс за избор на изпълнител. Цената обаче предизвика спор сред общинските съветници в комисията. Опозицията скочи, че обявената сума за един щанд е прекалено висока. От ГЕРБ обаче обясниха, че това е максимално заложената сума, която може да се отдели за въпросните библиотеки и попитаха колегите си дали предлагат да се сложат "бараки и да се върнат кашоните с банани".

Идеята е новите щандове-библиотеки да бъдат с дългогодишна експлоатация. Ето защо са предвидени най-високи технологии в избора и обработката на материалите, движещите части и аксесоарите. Първо ще бъде изработен прототип, който ще се монтира на площада и след одобрението му ще се пристъпи към изработката на останалите щандове. Очакванията са инвестицията да се възвърне до 2-3 години.

От "Пазари-Запад" посочват, че щандовете ще придадат модерен и завършен вид на площада. Това ще даде възможност за възобновяване на търговската дейност на книжния пазар, както и за облагородяване на района и увеличаване приходите на дружеството.

Предложението на изпълнителния директор на "Пазари Запад" ЕАД Галина Бежанска е новите преместваеми обекти да бъдат проектирани, изработени и поставени за сметка на дружеството. Идейният проект е на арх. Димитър Паскалев, който е част от екипа спечелил второ място в конкурса за проект за реконструкция на Зона 2.

Снимка: YouTube скрийншот

Изделието представлява отваряема и разгъваема конструкция, предназначена за продажба и съхранение на книги в открити публични пространства. Състои се от две стоманени крила тип врати, окачени на тежкотоварни лагерни панти върху носеща стоманена колона, която се монтира върху бетонов фундамент под настилката. Над щанда е разположена стъклена козирка, предвидени са и прозрачни водонепромокаеми покривала. Гърбовете на крилата, в които има рафтове за по около 200 тома книги, са прозрачни и изработени от закалено ламинирано стъкло. Щандовете са електрифицирани и с монтирано лъчисто отопление, а при затварянето им се превръщат в осветена експозиционна площ за книгите.

За работата на продавачите са предвидени сгъваема седалка, сгъваем работен плот за лаптоп, контакт, интернет, осветление. Също така и вертикално електрическо отоплително тяло, монтирано в носещата стоманена колона, както и контролен електромер към всеки щанд. Предвидени са две озвучителни тела, които могат да бъдат свързани в обща озвучителна система на пазара.

Библиотеките може да функционират в лоши метеорологични условия, като за предпазване от вода и влага се предвиждат специални прозрачни сгъваеми и водонепромокаеми покривала. При затваряне двете крила се заключват, като в тях се сгъват и прибират всички елементи и аксесоари, както и стоката. Нощем библиотеката е осветена от вградени в рафтовете осветителни ленти, като се експонират книгите.

"Идеята на светещите библиотеки е да трансформира познатия щанд за открито продаване на книги в отваряема двукрила библиотека. Библиотеката е истинската форма за съхранение на книги - откакто те съществуват. Тази символност носи в себе си тежестта на времето, разбирането за безвремието. Книгите сами по себе си също са символ на безвремие, включително в контекста на дигиталната информация. Във времето, когато всяка стока се доставя до врата от всеки край на земята, самият акт на продажба на книги в това открито пространство е също символен: той е много повече част от диалога, комуникацията между търговци и посетители. Именно тази диалогичност и близък контакт поставя новия книжен пазар в неподправената светлина на историята", обяснява авторът на идейния проект арх. Димитър Паскалев.

Книжният пазар беше закрит и преместен в градинката пред хотел "Рила" при започването на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" през 2018 година. Макар ремонтните дейности да приключиха официално през пролетта на 2019 година, книжният пазар не беше върнат. В момента на площад "Славейков" има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.