Рекорден брой глоби с неприсъствен фиш за неправилно паркиране, са наложени от инспектори на Центъра за градска мобилност в столицата, заяви в ефира на "Здравей, България"  директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

Над 400 глоби за неправилно паркиране са наложени без присъствието на водача - с т.нар. неприсъствени случаи, които общината реши да налага чрез 10 души от Центъра за градска мобилност от 11 ноември.

Инспекторите "забождат новите честитки" под чистачките, без да е необходимо присъствието на водача в превозното средство, за да бъде глобен. Пуснати аварийни светлини, в отсъствието на шофьора, също не спасяват от санкция. Глобите варират от 20 до 200 лева. Фишът се принтира на място и за секунди постъпва в масивите на КАТ.

Екипите на ЦГМ обикалят преди всичко улици и булеварди, по които се грижи градския транспорт, има съсредоточие на пешеходни пътеки или велоалеи - т.е. там, където неправилно паркирал водач ще пречи най-много.

Неприсъственият фиш се поставя под чистачките на автомобила.

"На фиша е указано нарушението, номера на автомобила, а на адреса на собственика ще пристигне и съответният фиш", каза Димитър Дилчев. "Този фиш може да се обжалва в съответствие със закона", уточни той.

Нарушението се отразява на таблет, с който се снима нарушителят. Снимките обаче не се изпращат на собственика.

"Законът не изисква изпращането на тази информация на нарушителя, като снимките се правят, за да имаме доказателство за нарушението, ако се стигне до обжалване", заяви директорът на ЦГМ.

В столицата влизат в действие и общо 440 пътни камери с технологични предимства, като 30 пъти приближение, които ще следят и записват всякакви нарушения на Закона за движение по пътищата. Дали водачът е с колан, дали говори по телефона, или дали е минал на червено - едно от най-опасните нарушения, отговорни за 30% от произшествията. Санкциите също ще стават автоматично.

Между 1200-1500 са тези, които карат в бус лентите, санкционират се около 1000 от тях.