Столична община ще изгради поетапно 158 места за паркиране на двуколесни превозни средства като велосипеди и тротинетки. Това каза пред журналисти общинският съветник и заместник-председател на транспортната комисия на Столичния общински съвет Зафир Зарков (ГЕРБ), цитиран от БТА.

Първи паркинг за тротинетки и велосипеди беше открит днес в столицата, предаде БНТ. Велопаркингът се намира на бул. "Витоша" в близост до пресечката с ул. "Д-р Стефан Сарафов" в посока Южен парк. Освен него паркинги ще бъдат откритии около Ларгото, на ул. "Московска" и бул. "Дондуков".

Предвижда се на етапи да бъдат изградени 42 места в синя зона и още 112 в голямата зелена зона, поясни той. Новите паркоместа в широкия център ще могат да се наемат срещу заплащане от компаниите, които предлагат споделено пътуване и ще бъдат безплатни за всички останали. Зарков посочи, че в Столичната община вече се води дебат за транспорта чрез електрически тротинетки, а Държавната агенция за безопасност на движението в съвсем кратки срокове подготвя проект на наредба, която ясно да регламентира как и къде ще се движат тези превозни средства.

Елица Панайотова от "Зелена София" отбеляза, че предстои изграждане на нова велоалея по бул. "А. С. Пушкин". Тя трябва да е готова до края на месеца и ще направи връзката с велоалеята по бул "Цар Борис Трети" и с тази към Витоша. Обсъжда се в широкия градски център да се дефинира зона за споделено придвижване и на малките квартални улици колите и велосипедите да се придвижват равностойно, поясни Панайотова.

Тя изтъкна, че вече има заявен интерес от три компании, които предлагат услугата споделено ползване на електрически тротинетки - две чужди и една българска. От Столична община очакват след като вече услугата я има, на пазара да навлязат и компании за споделено пътуване с велосипеди.