Намаляват нарушителите, които шофират под въздействието на алкохол и наркотични вещества, каза пред журналисти заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Столичната дирекция за вътрешни работи (СДВР) комисар Златко Златанов по време на специализирана операция за нарушители на пътя в София.

Още снимки от акцията вижте тук >>> 

Той отчете, че до момента за деня са проверени 56 автомобила. Акцията се провежда по метода на "широкообхватния контрол" и е съвместна с представители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), Агенция "Митници", Национална агенция за приходите и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

При операцията е установен молдовски гражданин, превозвал нерегламентирано мигранти. Заловените мигранти са 21 и по техни данни са от афганистански произход.

Заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към СДВР комисар Златко Златанов

Снимка: БТА

"По време на проверката хванахме неправоспособен водач, който управлява с английско свидетелство за управление след превишен срок", каза още Златанов. Водачът е български гражданин, който шофира шест месеца, а позволеният срок е три месеца. Свалени са регистрационните номера на автомобила и са взети мерки по Закона за движение по пътищата. 

При проверката са изготвени пет акта на водачи и шест фиша на пътници, които не са използвали обезопасителен колан по време на движение.

Представители на "Автомобилна администрация" са установили едно нарушение за техническа неизправност, а от АПИ са съставили един акт на водач, който извършва дейност на четириосен самосвал с над 30% претоварване на ос, посочи Златанов, цитиран от БТА. Той допълни, че глобата за това нарушение е от 1000 до 5000 лева. От АПИ са установили и един водач, на когото е съставена глоба от 150 лв., защото не е заплатил нужната такса за движение по републиканската пътна мрежа.

Снимка: БТА

В хода на проверката не са установени водачи шофирали под въздействието на алкохол.

Относно отчетеното намаляване на нарушителите, които шофират под въздействието на алкохол и наркотични вещества, Златанов отбеляза, че промените в Наказателния кодекс "явно дават добри резултати". По думите му още е рано да се направи сравнителен анализ, но до момента проверките показват, че се върви в правилната посоката.

Снимка: БТА