Четири мобилни екипа за поставяне на ваксини на настанените в домовете за възрастни хора сформира Столичната община. Екипите ще се състоят от лекар и медицинска сестра от общинските болници, а логистиката ще се извършва от общинската дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Задачата им е да участват във втората фаза на поставянето на ваксини, когато ще бъдат имунизирани всички желаещи от столичните домове за възрастни хора. Това реши Столичният оперативен щаб по предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова.

По решения на щаба във втората фаза ще бъдат включени поетапно и всички желаещи, които работят в образователни институции. Става дума не само за учители, но и за непедагогически персонал и медицински сестри от училища, детски градини и ясли.

"Към момента мерките дават резултат и засиленият контрол трябва да продължи, за да се запази тенденцията на по-малък брой заболели", каза Фандъкова.

Във вторник хоспитализираните лица в столицата са 1184, като 215 от тях са в интензивни отделения.

През последните две седмици екипите на СДВР пък са проверили 4169 карантинирани лица за спазване на мерките, както и над 2100 търговски обекти. Съставените актове са 147.