За няколко вечери Университетската ботаническата градина в София ще се превърне в палата на Кублай хан. Поводът е премиерата на "Невидимите градове" по романа на Итало Калвино - спектакъл, замислен като специално изживяване за публиката, разказват организаторите.

По думите им зрителят ще има възможността да изследва и да попътува свободно в този магичен свят чрез множество срещи с нейните обитатели, като се потопи във визуалната и звуковата среда на представлението.

"Нощта бавно се спуска над градината на Кублай хан. Скрит някъде дълбоко в нея, татарският предводител води поредния си разговор с един европеец, един пришълец - Марко Поло. А може би този разговор няма нито начало, нито край, може би той е една вечна среда, в която Марко Поло неспирно разказва на Кублай за пътешествията си из монголската империя и градовете, които е видял, а пък ханът слуша, или пък Марко Поло си мисли, че разказва, а ханът си мисли, че го слуша, докато двамата мълчат, заслушани в тишината", разказва режисьорът Боян Крачолов пред БТА.

И допълва, че темата за чужденеца е в основата на спектакъла - кога човекът се превръща в чужденец, кога светът се проявява като тъкан, която изцяло отхвърля това, което се опитваме да положим в него, кога и защо се появява това усещане у човека, че не съвпада с времето си, с общността си, с близките си, обратимо ли е и как.

И докато зрителят се разхожда из градината на Кублай хан, докато дочува спора на Кублай хан и Марко Поло, докато до него се материализират различни градове и всеки разказва историята си, го молим да не забравя, че и той самият е чужденец в тази градина, и като такъв нека пристъпва внимателно в нея, казва още Крачолов.

Премиерата е на 30 юни, когато ще има две представления. Предвидени са дати също през юли и септември. Средата и костюмите в "Невидимите градове" са на Михаела Добрева и Борис Далчев. Хореографията е на Деян Георгиев. Композитор е Георги Атанасов. Участват актьорите Васил Дуев-Тайг, Георги Сиркатов, Деница Даринова, Деян Георгиев, Димитър Крумов, Ели Колева, Елица Костова и Иван Николов.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столичната община и Италианския културен институт.