В началото на януари стая в 5-звезден хотел в центъра на София е струвала 62 евро, а 4-звездният му конкурент със същата локация е бил на цена от 71 евро. При сравнението е взета предвид най-ниската категория стаи в наблюдаваните обекти.

"4-звездните хотели в София остават обезоръжени, те нямат полезни ходове, защото са свалили цените в резултат на пандемията, а и по принцип няма как да предложат повече услуги от 5-звездните", заяви за телевизия Bloomberg Мартина Божанска, директор "Маркетинг и продажба" в столичен хотел.

Според нея се наблюдава ценова война при градските бизнес хотели в София, особено в най-високата категория. В резултат на това се стига именно до следния парадокс: 5-звездни хотели предлагат по-ниски цени от 4-звездни.

Божанска е използвала независим софтуер на международна компания за следене на цените на нощувките. Извадката показва, че на 22 декември м.г. клиент е можел да наеме за 56 евро стая в 5-звезден хотел, част от световна верига, в бизнес зоната на София. В същия ден в същия район на града два 4-звездни хотела са предлагали стаи съответно по 63 евро и по 65 евро.

Креативност е ключова дума за хотелската индустрия през 2020 г. За да се преборят със спада на заетостта и приходите, хотели започнаха да отдават стаи за офиси.

"Може да се наеме хотелска стая за личен ресторант, където да бъдете обслужени с гурме меню. И дори стая и със собствен SPA център - със сауна и джакузи", каза още Божанска.