Към този момент условията за пускане на отоплението в столицата не са изпълнени, каза за "Фокус" говорителят на "Топлофикация София" ЕАД Елизабет Павлова. Тя уточни, че няма 3 последователни дни със средна денонощна температура под 12 градуса, а дългосрочната прогноза все още не е уточнена.

От дружеството ще изчакат края на тази седмица, за да получат прогноза за следващата седмица, за да могат да уведомят клиентите си кога ще започне масовото включване на отоплението в София. Промяната на времето подсказва, че началото на отоплителния сезон е близо, все пак отбеляза Павлова.

Има възможността за предсрочно пускане на отоплението, като за това е необходимо клиентите трябва да подадат заявление, добави говорителят.

"Това става с решение на етажната собственост, ние съответно в рамките на един работен ден ще включим отоплението в тази сграда, етажна собственост. От друга страна, имаме такива клиенти, които биха искали отоплението им да бъде включено по-късно, по една или друга причина, ремонти, смяна на уреди или просто са взели решение отоплението в тяхната сграда да бъде включено на един по-късен етап след общото включване", обясни Елизабет Павлова.

Към днешна дата 43 сгради са се възползвали от по-ранно включване на отоплението, сред тях 19 детски градини, 4 училища, 6 болници, 11 офис сгради и няколко посолства, и еднофамилни къщи. Все още хората не търсят централизирано отопление заради сравнително високите температури навън, заключи Елизабет Павлова.

Според прогнозата на Dir.bg през двата идващи почивни дни ни очаква чувствително затопляне. В събота температурите ще достигнат 15-18 градуса, в неделя до около 20 градуса. По-хладно, до около десетина градуса, ще бъде в някои части на Тракия и Северозападна България.