Това е ценна реликва, свързана с възстановяването на българската държава, с първия знаков владетел след Освобождението. Батенберг е изиграл изключително важна роля в нашата история. Той е и единственият български водач, чието тяло ние все още съхраняваме. Това коментира доц. д-р. Тодор Чобанов, историк и заместник-кмет на София, пред БНТ.

"Преди около 2 седмици получихме сигнал, че във Виена ще бъдат изложени предмети, свързани с българската история. Свързахме се с колегите в Австрия, получихме писмо и от Националния музей. Проведоха се разговори в Министерски съвет", обясни Александър Трайков, главен директор в Министерство на културата.

"За първи път в историята официално министри участват в търг за ценни вещи. Това е важен и логичен ход, много държави го правят системно. Трябва да има подобен фонд, защото много често се провеждат такива аукциони. Държавата трябва да има такъв инструмент, който да бъде използван, за да събира такива средства за българската история", смята Чобанов.

"Портретът и рамката са от изключителна стойност. Имат уникална изработка. Портрет е изключително запазен", допълни Трайков.

"Такива портрети са изключителна рядкост. Може би този е най-важният за Александър Батенберг. Държавата спечели като придоби точно този портрет. Подносите, които също бяха откупени, също са от изключителна важност. Имаме подобни от времето на Фердинанд. Те са знак за признателността на народа", обясни Чобанов.