Нови знамена получиха 11 софийски училища, а общо 140 флага бяха осветени на церемония по повод 140-годишнината от обявяването на София за столица на България.

Всички снимки вижте тук >>

Снимки: Иван Григоров

Днес вие получихте своите знамена, с тези 11 нови училищни знамена, всички общински училища в София имат свое училищно знаме, обърна се в словото си към учениците кметът Йорданка Фандъкова и допълни, че днес децата са героите на празника. Посветихме този празник на вас, на младите хора, на перспективата и бъдещето на нашия град, посочи тя.

Снимки: Иван Григоров

Кметът напомни, че София е избрана за столица, защото се намира в центъра на българските етнографски предели. Тя допълни, че градът е на важните пътища от Западна Европа към Цариград и от Дунава към Македония. По думите на кмета това е стратегическо място, което и днес е предимство. Фандъкова отбеляза, че причина за избора, направен на 3 април 1879 г., е, че София е и духовно средище. Кметът напомни за бурното развитие на града след определянето му за столица - от 2 училища през 1879 г. днес в нея има 229 учебни заведения и 23 университета. Именно заради този духовен подем София заслужава да бъде двигателя на развитието и да е не само административна, но и просветна столица на България.

Снимки: Иван Григоров

Фандъкова посочи, че изключително малко са тези градове, които за такъв кратък исторически период са постигнали такова бързо развитие. Тя допълни, че София е столица на 140 години и древен град с хилядолетна история. Имаме късмета да живеем сред всички тези пластове история, дългът ни е да се грижим за тях, каза кметът.

Снимки: Иван Григоров

Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза като радостно това, че център на тържеството, е училищното знаме, което е символ на историята на българското образование. За бъдещето на столицата, а и на страната разчитаме на българското училище, допълни той.

Снимки: Иван Григоров

По повод празника Столична община подарява и знамена на града на всички столични училища.

Снимки: Иван Григоров

Програмата по отбелязване на годишнината продължава по-късно с тържествен концерт, откриване на изложба в Градската градина и с илюминации. В следобедните часове в центъра на града ще се движи и празничен ретротрамвай.