Таксиметрови шофьори ще протестират пред сградата на Столичната община. Те настояват за по-високи тарифи за превоз, шофиране в бус лентите и преместване на стоянки на места с по-голям пътникопоток.

Протестът е обявен за 12 часа, като не се планира блокада на улици и булеварди.

Райна Димитрова и Кирил Кирилов от Националния таксиметров синдикат казаха в сутрешния блок на БНТ, че от вчера голяма част от браншовите организации са се обединили около обща позиция да настояват пред Столичната община за повишение на цените до 98 ст. за дневна тарифа и 1.14 лв. нощна тарифа.

Синдикалистите припомниха, че настоящите тарифи са приети от СОС през 2011 г.

По думите на Димитрова проблемът с цените за превоз на пътници с таксита стои и пред водачите на жълтите коли и от други градове на България. Затова се очаква протестът в София да бъде подкрепен и от шофьори на таксита и от други населени места.

Шофьорите на таксита в София искат да бъдат актуализирани местата на стоянките и те да бъдат разположени, където пътникопотокът е по-голям. И третото искане на протестиращите водачи на таксита е да имат право да използват буслентите за движение, когато превозват пътници.

Браншови организации настояват цената на такситата в София да скочи до 30%. Столичният общински съвет ще вземе решение, след като темата бъде обсъдена, посочи за "Хоризонт" Зафир Зарков:

"Възможностите са три - да бъде цената която е минимална в момента на всички компании, които предлагат за транспортна услуга. Вторият вариант е това да бъде цената, която е най-популярна в момента - в размер на 77-78 стотинки. Третият вариант е, някои компании от бранша настояват за увеличаване с 30% над тези, които са в момента най-разпространените цени, с което на практика се получава служебно повишаване на цената със санкция на Общинския съвет, който не знам доколко е адекватно в условията на пазарна икономика".