"Европейска нощ на учените" у нас предоставя възможност на посетителите за виртуална разходка из най-големия ускорител на частици в света - ЦЕРН. Всички любопитни да надникнат в света на практическата наука ще могат да го направят в зала 205 на Физическия факултет на СУ "Св.Климент Охридски" на 27 септември от 16.00 часа, съобщи доц. Елисавета Гурова на пресконференция в националния пресклуб на БТА.

Основни участници в събитието ще са проф. Леандър Литов, доц. Борислав Павлов и главен асистент Пейчо Петков, които ще осъществят видеомост с българските учени в ЦЕРН. Те ще отговарят на въпроси, свързани с най-голямата лаборатория за физика на високите енергии в света, разказа доц. Елисавета Гурова.

Един от основните акценти в това издание на "Европейска нощ на учените" у нас ще бъдат технологиите в мрежовото общество, допълни тя. В тази връзка проектът "Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото" /УНИТе/ се е ангажирал да представи пред широката общественост научните постижения от изминалата година на своите екипи от СУ "Св.Климент Охридски", РУ "Ангел Кънчев" и Университет "Проф. Асен Златаров" - Бургас, разказа още тя.

Друг важен акцент в "Европейска нощ на учените" са и Високопроизводителните изчислителни технологии /НРС/ и технологиите на бъдещето, които ще бъдат във фокуса на специален дискусионен клуб в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски", допълни доц. Елисавета Гурова.

В центъра на вниманието на организаторите е и формирането и привличането на новите учени и иноватори в науката у нас. От "Европейска нощ на учените" са подготвили специална детска програма, конкурси и интересни работилници за малките във всички градове-участници в събитието на 27 септември.

Документални филми за знанието, българските учените и тяхната роля в обществото, подготвени от Нов български университет /НБУ/ ще бъдат показани в 292 и 242 аули на СУ "Св. Климент Охридски", разказа проф. Иво Драганов.

Програмата на тези и още други вълнуващи събития в сферата на науката в София, Стара Загора, Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Варна и други градове от страната могат да бъдат намерени на електронния адрес на събитието "Европейска нощ на учените" - www.rn.fmi.uni-sofia.bg, както и на фейсбук страницата на проекта, която е озаглавена "Учените в триъгълника на знание", разказаха още организаторите.

Проектът "Европейската нощ на учените" се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри" и цели да повиши обществената осведоменост в сферата на образованието, научните изследвания и иновациите, да помогне за преодоляване на негативни стереотипи за учените, като ги представи като достъпни, творчески, загрижени и подкрепящи обществото личности и да разшири достъпа на гражданите до ползите от научната дейност, като по този начин въвлече науката и обществото в едно взаимно сътрудничество, допълниха организаторите.