22-годишният Александър Лебешковски от София "спаси" за трета поредна година кръста от ледените води на езерото в столичния квартал "Дружба" на традиционния годишен ритуал на Йордановден.

За кръста скочиха в ледените води на езерото общо 50 мъже. Най-младият сред тях се казва Живко Минков на 19 години, а най-възрастният - 79 годишният Борислав Бранков.

"Надявам се всички да спазват и уважават българските традиции. Пожелавам на всички българи здраве, щастие и малко късмет", каза пред журналисти Лебешковски. Той ще дари паричната награда от 400 лв. на сдружение за деца с онкохематологични заболявания. Те са мои приятели, мое семейство и призовавам хората да подпомогнат със средства децата, които се възстановяват от такива заболявания.

"Развиваме се в добра посока, но нека достигнем големите европейски държави", пожела си още Лебешковски. Според него България си има всичко и няма да бъдем по-зле от другите държави, ако се използват правилно даденостите.

Той изтъкна, че всяка година опитът се трупа. Лебешковски се радва, че спасяването на кръста е част от живота му. Той е студент в УНСС последна година и заедно с баща си имат собствен бизнес. Иначе Лебешковски е треньор на деца по плуване.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази удовлетвореност, че за поредна година е спазена традицията за спасяване на кръста от ледените води на езерото в столичния квартал "Дружба". Тя пожела на всички хора здраве, благоденствие и мир през настоящата година.

Снимка: БТА