Строителството на Южната дъга от Околовръстния път на София, между пътен възел "Горубляне" и пътен възел "Младост", се изпълнява в срок, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че се очаква движението в затворения участък да бъде възстановено веднага след празничните и почивни дни (6 и 7 септември).

Снимка: Столична община

В момента се изграждат пътните възли "Горубляне" и "Младост". Завършени са всички изкопни и насипни работи в участъка. Положена е пътна основа и бордюрите на директното трасе. Изградени са 80% от мрежите от инженерната инфраструктура. Полагат се долните пластове на асфалтовата настилка на южния локал в посока към магистрала "Тракия". Построено е ново съоръжение над река кална Кална.

Реконструкцията на трасето стартира през октомври миналата година. Двулентовият път се разширява в две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

Снимка: Столична община

По време на строителните дейности в участъка между "Горубляне" и "Младост" транзитно преминаващите автомобили се отклоняват от автомагистралите "Струма", "Тракия" и "Хемус" по Северната скоростна тангента. Локалният трафик използва като обходни маршрути бул. "Александър Малинов" и бул. "Цариградско шосе", както и ул. "Самоковско шосе" в кв. "Горубляне" и ул. "Инж. Георги Белов", които свързват кв. "Горубляне" и кв. "Младост".

С новото трасе на "Софийския околовръстен път" ще се осигури връзка между автомагистралите "Струма" и "Тракия", ще се улесни транзитният трафик от АМ "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет.