От днес "синята" и "зелена" зона за паркиране в София вече се заплащат. Нарушителите ще бъдат глобявани, а паркираните автомобили, които пречат на движението, ще бъдат репатрирани принудително.

Заради неспазване на правилника за движение в града се налага да бъдат отворени зоните за платено паркиране, обясни зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев.

"Вече са стотици жалбите, свързани със "зелената" и "синята" зона. И те не са само от граждани, които са ползватели, живущи в съответните зони. Изключително много нарушения на Закона за движение по пътищата се случват. Създават се предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Мерките, които ние предприемаме са и нашата отговорност и към финансирането на транспорта, защото е ясно, че приходите от "зелена" и "синя" зона подпомагат дейността на градския транспорт, а нашата идея е да имаме по-чист, по-екологичен транспорт и съответно това да се случва в дългосрочен аспект, а не да гледаме краткосрочно за месец-два какво се случва", уточни зам.-кметът по транспорта пред БНР.

Разрешеното паркиране в "синя" зона е в рамките на два часа, а цената е по 2 лева на час. Плащането става или с талон, или с SMS на номер 1302. Паркирането в "зелена" зона е в рамките на 4 часа, а цената на час - 1 лев. Плащането отново е или с талон, или с SMS на кратък номер 1303. "Служебният абонамент" също е възстановен.

Безплатното паркиране в центъра на София беше въведено като временна мярка в борбата със заразата от коронавирус.

Едновременно с това започва и поетапно нормализиране на графиците на градския транспорт.

От днес влизат в сила делничните разписания на метрото и наземният градски транспорт, засега остава намаленото работно време - вечер  до 22:00 и 22:30 за крайградските линии и метрото.